In my not so humble opinion....

Så. Efter den här fantastiska spoilern så var jag bara tvungen att kolla upp hur sjuka dessa böcker verkligen är. Här kommer mina åsikter. Och då tänker jag inte säga något om alla stavfel eftersom jag läst nedladdade versioner och därför har en del överseende för dumma datorer. Ja, jag valde e-böcker för att jag vägrar smutsa ner mina händer med sådant skräp.
 


Twilight
Dåligt skriven fanfic. De 5 sidorna utan Edwards omnämning är de bästa, de kommer faktiskt upp i en nivå av "helt mediokert". Storyn är på inga sätt engagerande eller välberättad med alldeles för många plotholes. Bella är så fruktansvärt självupptagen att jag mår illa av hennes gnäll om hur jobbigt det är att hela tiden vara bäst och beundrad. Förutom att Edward tydligen är snygg och luktar gott så förstår jag inte riktigt dragningen till honom, men ok, när jag mindes tillaka lite mer objektivt hade väl jag också crushes på söta pojkar när jag var 17. Men jag kallade det å andra sidan inte för äkta kärlek. Första gången de "träffas" är hon nyfiken för att han är snygg, sen verkar han otrevlig och hon ogillar honom. Sen ställer han sig mellan henne och en bil och påstår att hon är mentalt störd när hon påpekar att han inte ens var i närheten. Sen hatar han henne. Sen går hon på stan med kompisar, slarvar bor sig på egen hand, blir förföljd av 4 skäggiga män och han råkar dyka upp i en bil och rädda henne. Sen äter de middag utan att säga något spännande. Nu är hon kär i honom och kan inte leva utan hans omedelbara närhet.
När hände det?! Visst har jag också läst bra kärlekshistorier som börjar med bråk, men det har alltid funnits en övergångsperiod med förklaraingar för varför känslorna till slut kommer. Inte "vi hatar varandra!" äter middag under relativ tystnad "vi älskar varandra mer än livet!" 
Sen blir Bella upptäckt av en vampyr som beter sig som såna ska (även om de fortfarande glittrar) och det slutar med att hon är dum i huvudet och tyvärr bara nästan dör.




New Moon
Tack och lov lite bättre skriven. Jag vill nästan sga välskriven men tror att det mest har att gära med föregående bok. Egentligen en helt vanlig tonårsroman. Biten där Bella drunknar är faktiskt rätt bra, eller så är jag bara partisk om hennes död.
Boken börjar med att Edward gör slut med Bella som svarar på detta med att återigen gå vilse, den här gången i en skog, sen lägger hon sig ner och gråter i ett halvår. Ett halvår som författarinnan inte ens kan beskriva eller vifta undan med "sex månader senare...", nej, nej, hon skriver ut månadsnamnen. Hur fult får det bli?
Bella vaknar till liv lite grann efter att ha börjat umgås med Jacob Black som hon utnyttjar för att han är ett mekaniskt geni som ska laga två motorcyklar åt henne så att hon ska kunna göra illa sig och hallucinera fram Edwards röst. Nu vet jag att det är löjligt att shippa paren som inte har några romantiska känslor för varandra, men om jag måste välja så skulle jag väl kunna få önska att boken slutade här. Jacob får henne att må oförtjänat bra medans varje tanke på Edward gör fysiskt ont. Jag menar, fuuuuck, hon är faktiskt genuint glad bredvid den här pojkspolingen, något som ens i de bästa stunderna inte verkar kunnat sägas om Edward. Nån måtta på masochism kan det väl få vara?
Men såklart får inget vara bra. Förra bokens elaka vampyr hade tydligen en flickvän som nu vill äta Bella så Jacob förvandlas till en grinig varulv, som inte blir gladare när Bella kastar sig iväg till Italien mitt i natten för att rädda livet på Edward.
Angst ensues. The End.




Eclipse
Ok, jag erkänner. Den här boken var faktiskt lite spännande när man läste den. Ungefär lika välskriven som New Moon, men med alla beståndsdelar som internet älskar att håna. Pedowolfkonceptet dyker upp första gången i den här boken när en av varulvarna "imprinted" (aka fann sin själsfrände) på en 2åring och jag höll på att dö av skratt. Precis som att jag blev lite lagom äcklad när jag läste om hur Bella längtar efter att bli av med oskulden med Edward strax före hon besvarar Jacobs kyss och drömmer om deras barn.
Men när de står beredda, varulvar och vampyrvegetarianer sida vid sida, och väntar på armén av nyfödda vampyrer och Victoria uppe på berget så fanns det ändå ett visst mått av spänning, och striden var förvånansvärt engagerande för att vara Meyer. Men jag gillade det, hur mycket jag än skäms för att medge det, den här boken var faktiskt helt ok med bra bitar i sig. 

Men jag måste erkänna att de värderingar hon ger småflickor genom Bella redan från första boken och som bara verkar eskalera i de senare får mig att vilja skicka en jävla utbildningsnämnd på henne. Att man som kvinna måste vara den som står för matlagning, städning och hela tiden göra alla glada? Visst låter hon Bella vara lite kåt - men då är ju böckerna också baserade på hennes egna sexdrömmar - men när Bellas mänskliga lustar hotar att ta över så dyker Edward istället upp med en förlovningsring, för sex före äktenskap är ju så farligt. Jag får ju spunk på någon!

 

Breaking Dawn
När jag skulle börja på sista boken, boken med innehåll så fasansfullt dåligt att det lockat ner mig i mörkret, så var jag rädd.
Jag hade inte hört ett enda fint ord om boken och jag hade tack vare alla parodispoilers rätt god koll på galenskapen som väntade. Skulle jag våga? Men jag hade ju redan tagit mig så här långt och - mer eller mindre - överlevt.
Boken börjar med ett bröllop, och jag erkänner, det lugnade mig lite att se att skrivstilen åtminstone inte gått tillbaka till första bokens nivå, även om inte innehållet var så mycket mer spännande. Men det lät som att det fanns väldigt fina dekorationer och jag googlade på klänningsdesignern så min bild av hur klänningen såg ut var också rätt fin... Sen ger de sig ut på smekmånad, de gömmer sig på en öde ö, han steker ägg åt henne och de har en massa sex som förstör inredningen. Sen är hon gravid. Jaha..? Jag visste att det skulle komma, men ändå, HUR går det till?
Sen är det tackochlov en massa kapitel ur Jacobs perspektiv så att man slipper lida alldeles för mycket när de berättar om den snabbspolade graviditeten. Lite spännande att se hur illa tilltygad Bella blev av att bära på missfostret - på tiden att hon får ordentligt med spö för att vara så jävla tråkig och ändå få vara huvudperson - men trots snabbsolpandet kändes det långdraget.
Sen "föder" hon äntligen. Jag var besviken. Jag hade sett fram emot något riktigt vedervärdigt blodbad med inälvor och uppsprättade magar till höger och vänster - det är ju så det har låtit på varenda jävel som beskrivit scenen - men det lät inte så mycket blodigare och panikslagnare än en vanlig födsel om man bortser från när ungen sparkade sönder hennes ryggrad innifrån. Eller är det bara jag som har inbillat mig att barnafödsel är något fruktansvärt jobbigt, smärtsamt och långt ifrån rofyllt för alla första-gångs-inblandade?
Bellas beskrivning av hur hon blev vampyr var på något plan fascinerande men samtidigt precis lika intetsägande som resten av boken och hennes upplevelse av hur det är att vara vampyr - och äntligen vara bra på något (aka allt. Fucking Mary Sues man) - var om möjligt ännu mer irriterande. Emmet passar under den här tidsperioden på att reta henne över deras sexliv, tyvärr får man bara höra hennes reaktioner, lite genuina sexskämt hade antagligen bara varit bra för boken. Sen klår hon honom i armbrytning och det hoppet dör även det.
Av nån anledning älskar alla deras dotter Nessie (ja, som Loch Ness) ännu mer än vanliga människor älskar vanliga bebisar. Nessie stör mig också och Jacob tappar alla sympatiska drag när han blir korsningens edsvurna toffelhjälte. Nessie blir sedd av en annan vampyr och plötsligt så har de vampyrledare efter sig, vilket skulle kunna resultera i en blodig kamp där alla får dö... Men man kan inte få allt. Såklart blir Bella jättebäst och skrämmer bort dem med ett fantastiskt psyke-paraply, trots att övriga Cullens orkat leta reda på massa andra vampyrer som kan slåss för Nessie. Oh well.
Om 6½ år så är deras dotter iallafall fullvuxen och kan få sexa upp deras bästa vän. Slutet gott allting gott.
Oh, och de säger till och med rätt ut i boken att Jacob och "varulvarna" INTE är varulvar. På tiden att du erkänner Meyer, när ska hon skriva disclaimern att "vampyrerna" inte är vampyrer heller?



Min slutsats efter att ha läst 4 alldeles för långa böcker?
Smärtsamt dåligt(1) som blir nästan ok(2+3) som blir porrnovell utan porr (aka ... urgh...)(4). Tyvärr kan jag erkänna att jag läst sämre böcker tidigare, men jag förstår inte hur varken dem eller de här fått bli publicerade, ännu mindre få tusentals fans.



På tal om mödrar. Bella blir liiite bättre när hon är med Renesmee, inte bra, men bättre. Men allt läsande om moderskärlek fick mig att vilja läsa om Lily Evans.
Och så tänker jag låta mig bli påmind, även om det är via den här serien, om att jag fortfarande inte läst Withering Heights och att det faktiskt är något som jag borde åtgärda snarast.
Men jag vill nog se alla filmerna. Inte för att jag tyckte att första var bra, men efter att ha läst första boken så inser jag att de helt enkelt gjorde så gott de kunde med det råmaterial som hon gett dem. Så nu är jag nyfiken på om de fortsätter att göra böckerna rättvisa eller om det faktiskt är genuint dåliga skådisar.
För övrigt så skulle Miley Cyrus vara en bättre Bella Swan än Kirsten Stewart, hon har iallafall några ansiktsuttryck att välja mellan och har man sett Last Song så finns det en hel del potential till att hon inte skulle flamsa runt. På riktigt, jämför deras två trailers och se vem som kan agera. Miley Vs. Kirsten



Men ifall man inte känner sig som en 14årig oskuld som drömmer om snälla vampyrer glittrande statyer som på alla sätt är harmlösa så ska man nog ändå hålla sig undan från de här böckerna.



Känner man ändå att man mot bättre vetande vill ha bättre koll så säger den här serien allt väldigt effektivt. Minst lika vältaligt.





Kommentarer
Postat av: Emelie

Ja, jag vet inte vad jag ska säga, alla tycker vi olika och kan inte gilla samma =P Jag gillar dessa böcker iallafall, so each to our own ^^

2011-08-03 @ 19:07:22
URL: http://emeylie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0